Herren går foran dere.


Fra ”I lys av Ordet”
Andakt til 30. januar.
Av Finn-Widar Knutzen.

"Herren deres Gud som går foran dere, han skal kjempe for dere, slik som dere så han gjorde det for dere i Egypt og siden i ørkenen.” (5 Mos 1,30-31a)

Femte Mosebok består av tre taler som Moses holdt rett før folket inntok Kana'an. I tillegg omhandler slutten av boken Moses' siste levetid og virke. Han kom ikke inn i det lovede land, men skuet det bare.

I den første av disse talene minner Moses folket om den vei Gud har ført dem. Han minner dem om da han for nesten 40 år siden sendte ut speiderne, og folket i vantro ikke ville innta landet. Han minner også om dommen over folket - de skulle dø. Han hadde for­kynt dommen fra Herren som gjaldt de som var mønstret fra tyveårs­alderen og oppover.

Dommen hadde gått i oppfyllelse, og nå stod altså Moses der og talte til et nytt folk. Denne gang var det barna og barnebarna han talte til. De skulle snart gå inn i løftets land.

Nå minner også Moses dem om Herrens løfter som stod fast for førti år siden. De stod fast fremdeles. Det var bare en måte å komme inn i løftets land på: Herren deres Gud som går foran dere, han skal kjempe for dere. Slik var det da de ble ført ut av Egypt. Likedan ved grensen første gang. Slik stod løftet fast også nå.

Herren er den samme. Også for deg står løftet fast - i dag! Herren vil føre deg like inn i sitt fullkomne rike. "Jeg er så svak", sier du. "Kan jeg bli bevart, vil jeg nå fram?" Her i Ordet er det bare tale om Herrens styrke. Han skal kjempe for deg. Se hvordan det gikk ut av Egypt, ved Rødehavet og ved Jordan. Herren stod ved sitt ord.

Det får også du lov til å regne med. Herren skal stride for deg. Du skal få lov å være stille, bare stå og se Herrens frelse.

"Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja til evig tid." (Heb 13,8) "Hos ham er ingen forandring eller skiftende skygge." (Jak 1,17).