I anfektelsens tid.

Fra "I lys af Ordet".
Andakt til 4. juli.
Av Eivind Gjerde.

”For Herren forkaster ikke til evig tid, men om han bedrøver, så forbarmer han seg igjen etter sin rike miskunn. For det er ikke av hjertet han plager eller bedrøver menneskenes barn.” (Klag 3,31-33)

Mange troende har i anfektelsens fortvilelse klaget over at de føler seg forlatt av Gud. De roper til ham, men får ikke svar. De ransaker sitt eget hjerte for om mulig å finne en skjult synd som ikke er gjort opp. Kanskje er det den som stenger for bønnesvaret og som gjør at Gud holder seg på avstand? Men heller ikke den hjerteundersøkelsen hjelper det minste. Alle veier til Gud synes stengt.

Kanskje er du i anfektelsens mørke akkurat nå. Når du anfektes, blir troen din angrepet. Gud tillater at det skjer. Du kjenner deg utlevert til Satan og hans onde ånder på samme måte som Job i den gamle pakt. Du ber og gråter, men himmelen synes stengt over deg. Det er ikke godt å ha det slik. Men enhver gudfryktig kristen har fått oppleve noe av dette.

Det som du opplever er at Gud virkelig bedrøver deg. Men Gud har en bestemt hensikt med det. Han vil at du skal få møte han igjen og bli fornyet i troen. I syndefallets verden er det farlig for en kristen å bare oppleve såkalte gode dager. Gode dager drar med uimotståelig makt den åndelige søvnen inn over livet ditt. Alt i gudslivet blir så selvsagt. Du ser på det som en selvfølge at du står fast i troen og har Guds nåde. Den hellige uroen er blitt borte. Laodika-menighetens tilstand er faretruende nær: " ...jeg er rik, jeg har overflod og har ingen nød.." (Ap 3,17).

Herren vil berge deg fra den falske sikkerheten. Derfor bruker han det som oppleves som ondt av deg i sin faderlige oppdragelse: "All tukt synes vel, mens den står på, ikke å være til glæde, men til sorg. Men siden gir den dem som ved dette er blitt oppøvd, rettferdighets salige frukt." (Heb 12,11)

Bli ikke utålmodig i anfektelsens tid. Gud vil etter sitt ord og løfte føre deg ut av mørket. Klyng deg til ordet om Jesus og frelsen i han. Gjør det selv om du ikke opplever at budskapet trøster deg. Trøstens tid vil komme. Han vil forbarme seg igjen.