Vore ord genspejler vort indre liv.


Fra "I Guds hånd".
Andagt til 28.april.
Af Herbert Neimanas.

"Men jeg siger jer, at menneskene skal gøre regnskab på dommens dag for hvert unyttigt ord, de taler." Matt. 12:36

Vore ord genspejler vort indre liv. Hjertet er den kilde, som vor tunge øser af. Og hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med.

Det alvorligste er, at vor tale i allerhøjeste grad berører andre mennesker. Rækkevidden af talens magt er meget stor – på godt og ondt. Det femte bud, der siger. ”Du må ikke slå ihjel”, omfatter også vor tale!

Det er nemlig muligt at slå ihjel med sine ord. Onde ord er gift i åbne sår og kan virke dødbringende i sårbare sjæle. Vore ord er som pile, der bliver affyret. Og når de rammer, sårer og dræber de. Bagtalelse af andre er noget af det mest modbydelige, mennesker kan give sig af med. Det medfører altid uoprettelige skader. Det ødelægger venne-og familieforhold – og forhold i menighedslivet.

Kun de færreste kan styre deres tunge og undlade at sige noget ufordelagtigt om andre. Men hvordan kan vi være så onde, at vi bevidst søger at skade vor næste med vore ord? Bibelen har ret, når den siger:

”Tungen er som en ild, som en verden af uretfærdighed sidder tungen blandt vore lemmer, den besmitter hele legemet, tungen er som den mindste ild, der kan sætte den største skov i brand”
Jak. 3.

Men vor tale kan takket være Gud også bruges til noget godt! Hvor er det velgørende at være sammen med mennesker, der kun har godt at sige om andre. Og hvis nogen lægger op til at kritisere og bagtale, så tier de hellere stille.

Der er ingen tvivl om, at sådanne mennesker er fyldt med Jesu kærlighed. I dag minder Jesus os om, at vi skal aflægge regnskab for vore unyttige ord. Vi har grund til at bede Herren sætte vagt om vor mund, så ingen ukærlige ord må blive sagt – hverken om andre eller til andre.