Verdens visdom og tomt bedrag.

Fra "Dagligt brød".
Andagt til 16. oktober.
Af Carl Fr. Wisløff.

”Tag jer i agt, at ikke nogen skal fange jer ved verdslig visdom og tomt bedrag, som støtter sig på menneskers over­levering og verdens »magter« (norsk oversættelse: børne­lærdom), ikke på Kristus.” Kol. 2,8.

»Børnelærdommen« kalder vi de dele af vor kristne tro, som det er vigtigst at kende, og som vi derfor vil, at børnene skal lære. Vi kan tænke på den lille kate­kismus. Her er grundlaget for vor tro, og den vok­ser vi aldrig fra.

Men verden har også sin børnelærdom, siger Paulus. Den har nogle tanker og meninger, som går igen hele tiden. Faktisk møder du dem i alle religi­oner, hvor forskellige disse så i øvrigt kan være.

Hvad er det for en børnelærdom? Jo, det er den tro og den tanke, at vi selv ved, hvad der er sandt, og at vi selv må gøre noget til vor frelse. »Frelse ved religiøse gerninger« er verdens børnelærdom.

Den optræder i forskellige skikkelser. Den kalder sig selv visdom; det græske ord er »filosofi«. Den lærer mennesket frelse ved »fromme« gerninger, hvad Bibelen ikke har sagt noget om. Verdens bør­nelærdom kan også optræde forklædt som en me­get »åndelig« kristendom og lære de kristne religiøs filosofi i stedet for sand kristendom.

Undertiden lader kristne sig påvirke af verdens børnelærdom. Det gamle budskab om frelse i Jesus alene lyder alt for enkelt og ubetydeligt. Findes der ikke noget andet, kan vi ikke komme videre? Jo, siger verdens børnelærdom. Og så kommer den med sine egne tanker. Det lyder både fint og fromt.

Men hvad blev der af Jesus og hans kors og frelsen i hans navn?

Vi skal ikke lytte til disse røster. Vi skal hellere tænke alvorligt over, hvad vi har i Jesus. Dette ind­prenter apostelen os bestandig her i Kolossenser­brevet.

I samme kapitel peger han på dåben. Glem ikke, hvad der skete i den, siger han. I blev begravet med Kristus i dåben, og i den blev I også opvakt sammen med ham. Tænk på det! I troen på Jesus har I alt, hvad der er nødvendigt til livet i Gud. Lad verdens børnelærdom fare! Hold dig til Jesus.