Renset fra al synd!


Andagt til 1. juni 2009.
Af Egon Jensen.

2. Kongebog 5,1-5 og 9-14.

Na`aman – hærfører i Syrien – en mægtig mand og vellidt af kongen – folket så op til ham – han havde stor anseelse. Men hvad gavnede alt dette ham? Han var spedalsk, og den sygdom ville brede sig over hele legemet, og han ville til sidst dø. Hvordan skulle han blive rask?

Jo, en lille israelsk pige viste vej. Hun havde hørt om Elisa. En Guds mand – en profet – han ville sikkert hjælpe Na`aman af med sin spedalskhed. Na`aman tog afsted til Israel med heste og vogne, penge og festklæder. Det skulle være med til at betale ham for at blive renset for sin spedalskhed.

Da Na`aman kom til profeten Elisa, var det ikke engang Elisa selv, der tog imod ham, men han sendte blot et bud ud til ham. Det var helt uventet for Na`aman, som sikkert var vant til en helt anden modtagelse, end den Elisa bød ham.

Men, da budet fik meddelt Na`aman, at han skulle bade sig 7 gange i Jordan, så ville han blive rask, da brød hans vrede for alvor ud. ”Se jeg havde tænkt”. Er ikke Damaskus` floder fuldt ud lige så gode som Jordan? Nej, det var ikke, som Na`aman havde tænkt sig. Han havde ventet, at Elisa var kommet ud og havde råbt til Gud i Himlen om helbredelse af Na`aman.

Sådan går det heller ikke, som vi havde tænkt os med vor frelse. Vi kan måske også mene, at vi kan købe os til frelsen ved at gøre gode gerninger f.eks. Leve et fromt liv. Betale enhver sit, så skal det nok gå.

Der er noget i ethvert menneske, som er værre end spedalskhed. Det er synden. Den kan vi ikke rense os selv for. Den kan vi ikke betale os fra. Den er i os, for Guds ord siger, at alle har syndet og mangler herligheden fra Gud.

Men vi har også en kilde, som kan rense os fra synden, nemlig kilden fra Golgata. Jesu blod renser os fra al synd, står der i Johannes` første brev, kap. 1,7. Her er redningen for dig og mig. Den eneste!

Men ofte mødes Evangeliet på denne måde: se jeg havde tænkt! Vi vil gøre noget. Vi vil mærke, at det har kostet os noget. Var det ikke det, Na`aman ventede? Jo, det var for let.

Jesus siger så enkelt til os: hver den, som tror på mig, skal blive frelst – så enkelt – så let, og så alligevel så forfærdelig svært for os at gribe det.

Du og jeg må få lov til at tage Gud på hans ord: Johs. 3,16. ”For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have et evigt liv.”

Vort bønsliv kan også tit være så fattigt, fordi vi er bundet af: se, jeg havde tænkt! – Så bliver svaret borte, fordi Gud svarede på en helt anden måde, end vi havde tænkt.

Men Na`aman bøjede sig alligevel. Han tog Gud på ordet, og hvad skete? Han blev rask. Da Na`aman dykkede sig 1 gang – 2 gange – 6 gange, var han stadig spedalsk. Men den 7. gang var hans hud lige så fin som et lille barns.

Når vi først som Na`aman er færdige med vores: se jeg havde tænkt, oh Gud, så skal vi opleve, at blive renset fra al synd, af nåde for Jesus skyld alene - uden vor medvirken. Vi må tage Gud på hans ord! Enhver, som tror på Jesus, er frelst! Er renset fra al synd!