For dette er mitt blod.

Fra ”I lys av Ordet”
Andakt til 27. mars.
Av Odd Eivind Stensland.


”For dette er mitt blod, den nye pakts blod, som utgytes for mange til syndenes forlatelse”. (Matt 26,28)

Her møter vi Jesus og hans disipler samlet til Jesu siste måltid her på jord. Mens de sitter til bords, er det to handlinger som foregår.

Den første er å ete påskelammet. Det skulle være et minnemåltid, til minne om utfrielsen fra trelldommen i Egypt.

Det var Herren selv som innstiftet dette måltidet den gang han førte Israelsfolket ut av Egypten. Siden skulle de feire påske hvert år til minne om denne utfrielsen.

Etter at de har spist det forbilledlige påskelammet, begynner Jesus en ny handling. Han innstifter nattverden.

Hva får vi i nattverden? Vi får syndenes forlatelse. Vi skal merke oss at blodet og syndenes forlatelse hører sammen.

Vi møter et viktig ord i 3 Mos 17,11: 'For kjøttets sjel er i blodet1 og jeg har gitt dere det på alteret til å gjøre soning for deres sjeler1 For blodet er det som gjør soning, fordi sjelen er i det." Blodet er del aller, aller viktigste. Tar du blodet fra et dyr, så tar du livet fra dyret.

Det er ikke noe som kan forsone Gud uten blod. Det er blodet son frelser din sjel. Du er kjøpt fri. Den betaling som er gitt for deg er Kristi dyrebare blod. "Han som elsker oss og løste oss fra våre synder med sitt blod" (Ap 1,5).

Om du ikke hadde begått en eneste synd her på jorden, så gikk de likevel fortapt. Det er fordi du er et Adams barn, og arvesynden for, dommer. Det er bare en ting som kan slokke Guds vrede: Blodet!

Helt fra den første kristne tid har nattverden hatt en sentral plass de troendes samfunn. Det minner oss om Kristi offer for oss på Gal gata, men det er ikke bare en påminning for oss. Jesus er på en spesiell måte til stede, gir seg selv til oss gjennom dette måltidet, 0 fører vår tanke hen på målet, da alle troende skal samles hos Jesus i det himmelske rike.

Derfor må du som tror på Jesus, også bruke dette nådens middel, og ta imot den nåde og styrke han gir deg gjennom dette.