"Det är Fullbordat"

Andagt til 28. marts.
Af Martin Luther.

"Min själ är djupt bedrövad intill döden." Matt 26:38
Ack, varför bedrövas min Herre Jesus Kristus? Varför lider han? Han är ju utan all synd, from och rättfärdig. - Det sker allt för världens synders skull. Dem har Gud lagt på hans skuldror. Det är de som trycker och förskräcker honom.

Men vad skall jag tänka på inför detta? - Jo, detta bör du betänka och tro, att då Gud har kastat dina synder på Kristus, så är det verkligen sant att du är fri ifrån dem. Låt alltså detta ord tjäna dig till tröst! Var viss om att Kristus tagit dina synder på sig och betalt för dem!

Varför skulle annars en sådan förskräckelse komma över honom? Men ligger nu dina synder på honom, så var i ditt hjärta tillfreds! Då ligger de på rätt ställe. På dig ligger de inte väl, ty du och alla människor är för svaga att bära en enda synd. Låt dem därför ligga på Kristus och se efter vart han bär dem. Han tar dem med sig till korset, ja, han dör för dem. Men på tredje dagen låter han se sig som en herre över synd, död och djävul. Dessa har nu prövat sin makt på honom men inte uträttat något.

Detta skall du trösta dig med och tacka Gud för den outsägliga nåden att han har tagit syndens tunga börda, som skulle ha kastat dig till helvetets avgrund, från dig och lagt den på sin Son.