Er du rede?

Andagt af Egon Jensen.
Juni 2010.


I Matthæus Evangeliet, kap. 25, vers 1-13, læser vi lignelsen om de ti brudepiger.

”Da skal Himmeriget ligne ti brudepiger, som tog deres lamper og gik ud for at møde brudgommen. Fem af dem var tåbelige, og fem var kloge. De tåbelige tog deres lamper med, men ikke olie. De kloge tog både deres lamper med og olie i deres kander. Da brudgommen lod vente på sig, blev de alle sammen døsige og faldt i søvn. Men ved midnat lød råbet: Brudgommen kommer, gå ud og mød ham!... "

Her er ikke tale om fem fra den gudløse verden og fem fra den kristne menighed. Nej, det er fra inderkredsen – alle 10 er fra den kristne menighed. Facaden – det ydre er ens for dem alle. Her er der ingen forskel. De følges alle med til Gudstjenester og møder i missionshuset. Forskellen ligger i det indre – i hjertet.

Sådan skal det se ud, i slutningen af jordens tidsalder. Alle sover! Både de sande kristne og de, der har mistet livet i Gud, eller måske aldrig har ejet det!

Sammen går de ud for at møde brudgommen. I så henseende er alle lige, så ingen kan skelne dem fra hinanden. Først da lyset fra brudgommen stråler dem i møde i den mørke nat, opdager de fem deres fejltagelse. Hvilken rystende alvor ligger der ikke i dissse Jesu ord!

At gå sammen med sande kristne og tro om sig selv, at man er en kristen, og så, i sidste øjeblik, når alt er for sent, at høre af Herren: ”Jeg kender dig ikke”. Det er forfærdeligt at tænke på.

Eftersom det går mod den dag med raske skridt, hvor Jesus vil komme igen, føres vi mod sådanne tider. Guds folk vil mere og mere blande sig med den gudløse og den religiøse verden, og nedbryde de grænseskel, som Gud har sat mellem omvendte og uomvendte. Man gør de gudløse efter, på flere og flere områder.

Denne blanding vil stjæle kraften fra Guds folk og binde dem i afmagt og søvn. Verdsligheden – den gudløses liv og handlen – måden at være på – at leve på, sniger sig dybt ind iblandt os.

For en vågen kristen, skulle det være let at se, hvordan alt i dag arbejder på, at føre os ind i denne tid.

Det hjælper ikke noget, at du og jeg ”bilder” os ind, at vi er kristne! Hvad siger Guds ord? Lad os ransage af Guds ord. Lad os høre efter Jesu ord: ”Våg og bed”.

Selvom de så ens ud, var de så forskellige: de kloge levede med troens vågne øje. De blandede sig ikke med de gudløse. De havde en vågen tro! Jesus var centrum i deres liv. De uforstandige havde ikke denne vågne tro. De manglede Jesus, selvom de mente, de kendte ham. Men Jesus kendte dem ikke.

Hvem kom med til festen? De der var rede (Jesu brud). Det er dem, der har sagt Jesus tak for hans død og opstandelse. De har sat hele deres tillid til Ham, og lever med Ham i alt! Jesus er i centrum.

Læg mærke til, at døren blev lukket og blev ikke åbnet igen. De fem uforstandige, gik evigt fortabt.

At være rede er noget, du og jeg må sørge for i tide. Det er for sent, når Jesus kommer i skyerne – for det gør Han. Hvornår, ved ingen – måske snart?

Vi må som kristne sørge for, at livet næres med Jesus igennem bibellæsning og ved bøn – ved Ordets hørelse og ved nadverbordet. Drage omsorg for at leve tæt sammen med Jesus.

Han siger i Johannes Aabenbaring 22,20: "Ja, jeg kommer snart. Amen, kom Herre Jesus!”