Vandrer, mens I har lyset, for at mørket ikke skal overfalde jer!

Fra "Bibelske Skatkiste"
Andagt til 16. februar.
Af Martin Luther.



"Endnu en liden tid er lyset hos jer. Vandrer, mens I har lyset, for at mørket ikke skal overfalde jer!" Joh. 12,35.

Evangeliets prædiken er ikke som en evig varende og blivende lære, men den er som en blivende plaskregn, der farer videre; hvad den træffer, det træffer den; hvad den går forbi, det går den forbi; og den kommer heller ikke tilbage eller bliver stående, men solen og varmen kommer bagefter og slikker den op.

Dette viser også erfaringen, at evangeliet ikke forbliver purt og rent på noget sted i verden over én menneskealder; men så længe de har været til, som har bragt det frem, er det blevet stående og har tiltaget; men når disse var borte, så var lyset også borte, og parti ånd og falske lærere er snart fulgt efter.

Kære brødre! Køb, medens markedet varer; saml ind, medens det er solskin og godt vejr. Brug Guds nåde og ord, medens det er til stede! Det har været hos Jøderne; men borte er borte, de har nu intet*. Paulus bragte det til Lilleasien; men borte er borte; nu har de Tyrken. Rom og Italien har også haft det; borte er borte, nu har de Paven. Og I Protestanter skal ikke bilde eder ind, at I skal besidde det evindelig; thi utaknemmelighed og foragt derfor vil ikke lade det blive der bestandigt.
* Luther havde ikke syn for Israels kommende frelse, Rom. 11,25-36. (Tilf. red)
--------------------------------
Martin Luthers: Bibelske Skatkiste
De Unges Forlag, København 1944
Afskrevet af Gert Gravgaard