Sejr over synden.

Andagt af Peder Mikkelsen.
Tidligere bragt i "Ung og Kristen".

”Hvis dit højre øre bringer dig til fald, så riv det ud og kast det fra dig; for du er bedre tjent med at et af dine lemmer går tabt, end med, at hele dit legeme kastes i Helvede.” Matt. 5,29.

Går du som kristen forstemt og mismodig rundt, fordi du oplever så lidt sejr i dit kristenliv? Synes du, dit kristenliv er én stor række af nederlag, hvor synden bare spille bold med dig?

Du kan måske se tilbage på mange kampe – kampe mod synden, hvor du har bedt om hjælp, bedt om kraft til at sejre over synden. Men kampene endte for det meste med at føje endnu et nederlag til rækken.

Men hvorfor får jeg som kristen ikke sejr over synden? Er der ikke sejr at finde for en kristen?

Jo, det er der. Men der er noget i denne kamp, som jeg tror, du går til fra den forkerte side. Derfor kan det næsten kun ende med nederlag.

For det første tror jeg, at du er alt for optaget af det, som du fristes til. I fristelsen og kampen vendes hele dit sind mod det, som du ønsker at vinde sejr over. Men denne koncentration om det, som du ønsker at sejre over, føjer ofte bare et nyt fald til rækken.

Skal du vinde sejr over synden, må dit sind vendes væk fra synden. Når du i fristelsens stund får sindet vendt mod Jesus og hans sejr og fordyber dig i, hvad du ejer i ham, så kan byrderne løftes af dit hjerte.

Tænk – at du i fristelsens stund må få lov til at vende dig til Jesus og se, at i ham er al din synd slettet ud. Du må fylde dit sind med den sandhed, at før du er fristet, før du har kæmpet, før du har sejret – har Jesus betalt for al din synd. Mange har vidnet om, at synden netop har mistet sin brod, ved at de har fået sindet vendt mod Jesus og fordybet sig i, hvad de ejer i ham.

For det andet tror jeg, at du først tager kampen op mod synden, når slaget er tabt. Du glemmer, at Jesus siger, at hvis noget fører til fald, skal du rive det ud, hugge det af. Du tror, at du kan lade det sted, hvor fristelsen bliver til, få lov til at være en del af dit liv. – og så tage kampen op til sidst, når fristelsen er fuldmoden. Det kan næsten kun mislykkes.

Lad os blive ved Jesus eksempel med øjet. Er der ting, som du lader komme ind i dit sind gennem øjet, der bringer dig til fald?

Der ér film, bøger, blade og reklamer m.m., som du ikke kan se, uden du giver synden en anledning. Du tror, du kan tage kampen op mod synden senere, når fristelsen er fuldmoden. Da ér kampen tabt.

Jesus ved det, og derfor siger han: ”Riv det ud – hug det af”. Fjern det, som synden bruger som adgangsvej til dit sind – dét, der føder fristelsen og bringer dig til fald. Stå vagt ved adgangsvejen til dit sind. Kun dér kan du værne dit hjerte mod fristelse.

Hvis jeg skal komme ukrudtet i min have til livs, må jeg rykke det op, inden det når at smide sine ukrudtsfrø. Ellers bliver hele jordbunden fyldt med ukrudtskim, som vil myldre frem, når tiden er moden.

Vend dig til Jesus, når fristelsen tager livtag med dig. Fordyb dig i, hvad du ejer i ham, og lad fristelsen møde nåden i hele sin fylde.