Trenger de troende Guds lov?

Fra Gi-Akt!
31. januar 2009.
Af Per E. Valand.

Noen har den forunderlige mening at Guds lov ikke trenger å bli forkynt for troende kristne, at det bare er uomvendte som trenger å høre loven, for å innse sin synd og at de trenger frelse.

Men Guds ord viser tydelig at loven forkynnes for de troende. Uten lovens forkynnelse blir evangeliet mindre viktig og mindre relevant, og man blir lett sløv i troslivet, samt at man kan komme til å leve mer etter menneskelige tanker enn etter Guds vilje. Dette er i dag dessverre veldig aktuelt.

Man må imidlertid forstå hva som menes når man da sier "loven". Det er ikke de gammeltestamentlige serermonier eller samfunnslover som menes. Heller ikke lovgjerninger, i betydningen gjerningenes frelsesvei.

Med "loven" menes de allmenne Guds bud og formaninger som gjelder både i GT og NT, som går ut på at vi skal elske Gud over alt, elske vår neste som oss selv, ikke misbruke Herrens navn, ikke stjele, ikke slå ihjel, ikke drive hor, ikke misunne, være gjestfrie, gavmilde, saktmodige osv.

Når Bibelen sier noe som vi "må", "skal" eller "bør" gjøre, da hører det inn under loven, men vi anser som sagt ikke GTs seremonier og samfunnslover som forpliktende for kristne i den nye pakt.

Professor Carl Fr. Wisløff hadde i 1995 en god tale om dette emnet, som det anbefales å lytte til. Denne talen (og mange andre gode taler/prekener) kan bestilles hos AKF/Krossen Media: http://www.afkf.net/b/kass2.htm'

Wisløff sier der bl.a. at "Guds barn trenger påminnelser", og henviser til 1.Kor. 10:1-11.
"La oss ikke glemme de ti bud som Han har gitt til vår veiledning på veien hjem til Gud...

Å ja, dette er en så umåtelig viktig en sak. Det er tankevekkende det som står i Tit. 3:14, jeg har lurt veldig mye på det som står der: 'Også våre egne folk må lære å gjøre gode gjerninger' står det. 'Også våre!'

Jeg kan ikke få noe annet ut av det enn at det var en tendens den gangen kanskje hos noen evangelisk sinnede kristne til å tenke som så at 'gode gjerninger, ja det er noe jødene driver med, det, men vi er frelst av nåde for Jesu skyld, halleluja, så det er ikke noe'.
NEI, sier apostelen, også våre må lære å gjøre gode gjerninger."

Videre taler Wisløff om den 'daglige omvendelse', som de troende trenger å leve i på grunn av den syndige natur som fortsatt er i oss. Å sanne sine synder og ikke prøve å skjule dem, og så ta imot nåden som blir budt i evangeliet.

Vi trenger derfor også å høre formaningene. Loven skal forkynnes og evangeliet skal forkynnes. - Dessuten skal Guds bud og formaninger i NT forkynnes for at Guds barn skal vite hvilke gjerninger Gud har behag i.