”Prøv alt, hold fast ved det gode!”

Fra "Dagligt brød".
Andagt til 12. oktober.
Af Carl Fr. Wisløff.

”Prøv alt, hold fast ved det gode!”
1. Tess. 5,21.

Vi skal prøve alt, siger Guds ord. Her er det vigtigt at være klar over, hvilket ord i sætningen, der skal have betoningen.

Er det Guds ords mening, at vi skal prøve alt? Vil Herren, at vi skal rejse hid og did, læse alle slags bøger, høre alle slags forkyndere? I vore dage kunne man få indtryk af, at mange har opfattet ordet i den betydning.

Men hvad siger Guds ord om noget sådant? Vi skal holde os væk fra vranglæren, siger Guds ord. Vi skal ikke tage imod den, der forkynder et andet budskab (2. Johs. 10). Vi skal blive i det sunde ord, som vi har lært, thi vi ved, hvem vi har lært det af (2. Tim. 3,14). Åndelig nysgerrighed er ingen rosvær­dig egenskab i Guds rige.

Nej, meningen er, at vi skal prøve alt, hvad der melder sig. Det, som kommer på vor vej af mundt­lig og skriftlig forkyndelse, det, som lyder omkring os, og som man ikke kan undgå at høre om, det skal vi prøve.

Til alle tider vil der være et eller andet, som lig­ger »i luften«. De, der ikke er rodfæstet i Guds sande ord, vil let blive revet med. Men det rigtige er at prøve alt.

Vore fædre tog det nøje i den slags sager. Hans Nielsen Hauges testamente til hans venner kunne man godt tage frem og studere.
Ingen må anbefale nye og ukendte bøger, før de er prøvet af de ældste i menigheden, siger han. »Menigheden« betyder de troendes samfund.

Når det gælder bøger, som ikke lærer ret, skal man advare alle mod at læse dem. Vi regner det jo for en pligt at advare folk mod bedra­gere, og hvor meget mere må dette ikke gælde i åndelige sager, siger Hauge.

Vi skal prøve alt. Og prøven skal være en vurde­ring ud fra Guds ord. Passer det, som bliver skrevet og sagt, med Bibelen?
Fremgang og succes er ikke et sikkert tegn på, at alt er rigtigt. Ofte har vrang­lære og død gudsdyrkelse stor tilslutning. Nej, det er Guds eget ord, der er målestokken.

I Apostlenes Gerninger læser vi om, hvad jø­derne i Berøa gjorde, da de havde hørt det, som Paulus havde at sige dem.
»De tog imod ordet med al god vilje og granskede daglig skrifterne, om dette forholdt sig således« (17,11).
Sådan skal det være!
-------------------------
Andagten på engelsk her.