Tenk ikke høye tanker om deg selv.

Fra "Kristus vårt liv."
Andagt til 27. dag.
Af C. O. Rosenius.


«I kraft av den nåde jeg har fått, sier jeg til hver enkelt av dere: Gjør deg ikke større tanker enn du bør.» (Rom. 12,3)

Tilbøyeligheten til å tenke godt om seg selv ligger i menneskets natur. Vi finner den allerede i ganske små barn når de begynner å skryte av seg selv. ”Jeg kan gjøre det mye bedre enn deg, så” osv. Ja, vi vet også at det var egen kjærlighet og hovmod den falne engel smittet mennesket med fra først av da han sa: ”Dere blir lik Gud.”

Denne tanken har trengt igjennom hos mennesket, og den sitter også dypt i alle Guds barn. Du tenker høye tanker om deg selv og mener at du er mer opplyst enn andre, klokere, mer trofast, alvorlig og from og synes du gjør tingene bedre enn andre. Hvis Gud så ved sitt ord og sin ånd ikke får holde deg ydmyk og fattig i deg selv så du frykter ham, kan du være sikker på at du kommer til å falle i synd og dårskap. Hvor våken du synes deg å være, kan ikke du selv verge deg mot det.

Herren Jesus sier uttrykkelig at de første skal bli de siste og at den som opphøyer seg selv, skal fornedres. Peter uttaler seg også om dette: ”Gud står de stolte imot.” (1. Pet. 5,5).

Forsøk ikke å trosse Gud når han står imot deg. Hva du enn finner på, så skal du fornedres.

Her hjelper ikke noe annet enn at du i tide lar deg advare, så du uavlatelig roper og ber til den allmektige Gud at han må forbarme seg over deg og gjøre deg ydmyk og fattig i ånden.

Den bønnen vil han gjerne høre.